Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2023 v kostce

Cherry měla opravdu  štěňátka, jak říkám dvě "Julči", tedy přesněji Julii a Juliánu. Tricolorní Julie zůstala doma a občas ji můžete vidět na FB, kam její fotky moje manželka občas dá, bicolorní Juliána se odstěhovala na sever Čech. Jako štěňátka vypadají opravdu dobře, doufám, že je budeme vidět na některých klubových výstavách.

Gáya 2x "zazářila" na podzimních zkouškách. Nejprve v dubnu na podzimních zkouškách OMS Tábor, po té co chytla po vystavení "zmáčenou a vypelichanou" bažantí slepici, kterou bezvadně odevzdala, nedošla pro kachnu na hlubokou vodu. Z "kachny" jsme dostali známku "0" a PZ pro nás skončily. Bohužel to samé se jí povedlo na PZ OMS Benešov v Lokti. Když už jsme se protrápili společným honem (známka 1) a hledáním na strništi (naštěstí vypuštěná zvěř letěla ne přímo nad hlavu Gáji , jako v Táboře, takže po výborném vystavení známky 3,3,2 a trojky z klidů), přes excelentní dohledávky a vlečky až  k "vodě", opět selhala. Sice tentokrát došla asi po 5 nebo 6 minutách a nejméně sto povelech pro kachnu do vody, ale rozhodčí a zkušební řád moje nadšení nesdíleli a opět jsme z "kachny" obdrželi známku 0. A to jsme několik honů na kachny absolvovali.... Bohužel Gáya je na tu ránu vnímavá....

Po jarním "excelentním" výkonu Gáyi na podzimních zkouškách, jsme dospěli k závěru, že si doma českého šampióna necháme, ale rozhodně na ní nebudeme chovat, i kdyby v budoucnu podmínky chovnosti splnila. Proto jsme si od člena naší pobočky a dlouholetého kolegy z našeho klubu, s jehož fenou měl kdysi můj chovný pes Viki z Votického vrchu svá druhá štěňata, pana Radka Pokorného z Krupé, pořídili úplně novou "krev", a to fenu českého fouska "Rexa Krupá"., pochopitelně z Krupé. Rexa se narodila 21. 6. 2023, ale PP jsem k ní od Radka dostal až na Speciální výstavě KCHČF dne 28.9. 2023 na Konopišti.... .Kde jsou ty časy, když jsem já coby chovatel, předával novým majitelům štěňata rovnou s PP. Tady si myslím, že v dnešní "digitální" době čekat na PP tři měsíce je až dost...

Naše Cherry se opět vynikajícím způsobem předvedla na Klubové výstavě BK v Šafránkově mlýně, kde získala titul CAC. Následně dne 7. října 2023 uspěla na BZH OMS Benešov v Petroupimi. S poněkud zdravotně indisponovanou manželkou předvedly na zkouškách vynikající stopovou práci a i ostatní disciplíny předvedla na známku 4. Byla však při disciplínách uvázaná (protože prostě "profesionálové vážou" - viz článek v Myslivosti), a proto byl na zkouškách úspěšnější pes, který byl na volno. I tak druhé místo potěšilo a "zapříčinilo" splnění podmínek pro Českého šampiona. 

Czárka se nadále těší dobrému zdraví a na kachním honu byli všichni překvapeni tím, že už jí bude v lednu deset roků. Na jejím výkonu (a počtu dohledaných a přinesených kachen) to vůbec nebylo znát a pracovala jako před 5 lety.

Vynikající byla také účast  na Speciální výstavě českých fousků 28.9. 2023 na Konopišti. Obě moje feny, jak Gáya ve třídě vítězů, tak Czárka ve třídě veteránů, se umístily na prvních místech, což nás velice potěšilo.

Další výbornou zprávou je, že Isis a někteří její sourozenci ("jeníček"  resp. Ian ) splnili podmínky chovnosti a mohou být využíváni v chovu.

Takže  všechny naše holky zdárně rostou (obzvláště Julinka a Rexa), užívají si čerstvý sníh a těší se, stejně jako my dva, na nový rok...

Fotografie postupně dodáme do alba...